Kaip mokytis produktyviai arba žingsniai, padėsiantys pasiekti viršūnę

   Gerai, su viršūne kiek perdėjau. Seriale ,,Grey anatomija" girdėjau: ,,Jei tu alpinistas, visada yra kitas kalnas", tad su viršūnėm slidu. Tačiau norim ar nenorim, už poros dienų pasieksime naują kalną - dar vienus mokslo metus. Šį kartą noriu pasidalinti savo mokymosi metodais (nežadu tau kišti idėjų iš youtube ar tumblr - aprašysiu tik tai, ką pati pilnu pajėgumu naudoju). Aišku, kiekvienas turime rasti savo mokymosi stilių ir tai, kas tinka man, nebūtinai tiks ir kitam. Bet pasišaudyti idėjų visada verta.
   1. Taigi, pirmiausia derėtų išnaudoti pamokas. Taip, taip, nusibodusi frazė. Tačiau, patikėk, ji yra aukso vertės. Į mokyklą einame ne šiaip sau, o ar tau pačiam negaila kasdien veltui praleisti šešias valandas savo gyvenimo? Išnaudok tą laiką naudingai. Klausykis, ką kalba mokytojas, jei patinka, užsirašinėk (o tą tikrai rekomenduoju). Laikui einant pastebėsi, kad mokytojai linkę labiau akcentuoti tai, kas bus kontroliniame darbe (tai prives tave prie geresnių pažymių, kurie, yoesą sakant... Tėra verti nulio). Tačiau kontroliniuose dažniausiai būna svarbiausia informacija, svarbiausia informacija naudojama egzaminams paruošti, o nuo egzaminų rezultatų priklausys, į kokią aukštąją mokyklą įstosime. Taigi pamokoje dalyvauti verta, nes čia veikia grandinės tipo sistema.

   2. Neatidėliok namų darbų paskutinei nakčiai. Tarkim, šiandien tau uždavė matematikos namų darbų, kurie bus tikrinami tik už poros dienų. Nesvarbu. Daryk juos šiandien. Patikėk, namų darbus paruoši žymiai greičiau, nes turbūt šiandien gavai informaciją, reikalingą užduotims. Rytoj tu ją prisiminsi žymiai prasčiau ir namų darbai darysis žymiai ilgiau. Be to, stenkis namų darbus ruošti tik grįžus iš mokyklos (aišku, ir papietavus, nes žmogaus poreikis numeris vienas - maistas). Pailsėti spėsi paskui, o ir poilsis vakare, kai žinai, jog visi darbai atlikti, yra žymiai malonesnis. Na, taip, jei jautiesi tiesiog kominis, galbūt vertėtų numigti kokią valandėlę, bet jokiu būdu nekimarink facebook'e. (!!!)
   Galbūt mokykloje turi laisvų pamokų? Jas taip pat išnaudok namų darbų ruošai. Stenkis dar mokykloje atlikti tas užduotis, kurios nereikalauja papildomos informacijos ieškojimo - galbūt tai bus elementarūs fizikos ar matematikos uždaviniai, o galbūt geografijos pratimai, kuriems visa reikalinga informacija yra vadovėlyje. Padaręs namų darbus mokykloje, vakare galėsi džiaugtis užtarnautu poilsiu.

   3. Kontroliniams ruoškis taip, kaip tau labiausiai patinka. Nesakysiu, kad ruoškis kiekvienai pamokai ar kad išmok visą vadovėlio informaciją mintinai ir tada tikrai gausi 10. Na taip, jei tikrai pavyksta išmokti visą tekstą, geras pažymys garantuotas, tačiau vargu ar yra tas, kuris tokiam žygdarbiui ryžtųsi. Aš darau taip: savaitgalį susirašau visos ateinančios savaitės kontrolinių konspektus. Ant atskiro lapelio susirašau svarbiausią vadovėlio informaciją, sąvokas, raktinius žodžius. Prirarašau ir informaciją iš savo sąsiuvinio, kurią užsirašiau pamokų metu. Turint tokias santraukas prieš kontrolinį būna palyginus paprasta - pats rašei, todėl didelę dalį medžiagos jau moki, be to, viskas vienoje vietoje ir nereikia blaškytis po kelis vadovėlius ir/ar sąsiuvinius.

   4. Egzaminams ruoškis... Visą gyvenimą. Plėsk savo akiratį. Žiūrėk filmus angliškai, nelauk, kol mėgiamą serialą išvers į gimtąją kalbą. Laisvalaikiu skaityk knygas, net jei ir nelabai mėgsti. Nevenk googlinti apie tai, kas tau patinka, kad ir kas tai bebūtų - garsenybės ar mokslo naujienos. Niekada nestovėk vietoje, nes sėkmė slypi judėjime. Be to, turint platesnį akiratį žymiai lengviau rašyti rašinius, kartais net kontroliniuose pasitaiko informacijos, kurią netyčia radai internete.

   5. Būk aktyvus. Dalyvauk popamokinėje veikloje, velkis į visokius projektus. Lįsk ten, kur gali. Skamba baisiai, atima daugybę laiko, bet, kaip bebūtų keista, aktyvūs ir daug veikiantis žmonės viską spėja geriau nei tie, kurie nieko nelanko. Kai kas nors pasakys ,,Neturėjau laiko", paklausk, o ką jis veikė. Pastebėsi, kad kito išvardyta veikla blogiausiu atveju užima gal dvi valandas. Be to, užklasinė veikla taip pat plečia akiratį, lavini bendravimo įgūdžius ir, priklausomai nuo būrelio, galbūt kažkur keliauji/kažką laimi. Ir tie prizai verčia savimi didžiuotis, nes juos būni uždirbęs savo prakaitu.

   6. Apdovanok save. Kad ir kaip būtum nusiteikęs dirbti, poilsio ir pasilepinimo reikia. Kartą į savaitę pasidaryk tingiadienį, vakarui turėk nusipirkęs mėgstamą skanumyną. Išeik pasivaikščioti, ypač besiruošiant sunkiam atsiskaitymui. Bent kartą per savaitę daryk tai, ką labai mėgsti, nes tikrai to nusipelnei!

   Iš tiesų, ,,Mokykloje mokomės tik tam, kad išlaikytumėm testą", sakė profesorius J.Kadziauskas. tačiau nereiškia, kad turim ignoruoti mokyklą. Juk kaip ir minėjau, čia susideda visa grandinė: pamokos-kontrolinis-egzaminas-norimas universitetas. Tad tiktai neverta sumenkinti mokyklos svarbos.

O kokių mokymosi ypatumų turi Tu? Pasidalink!

4 komentarai:

  1. Anonimiškas2016-08-30 17:32

    Puikūs patarimai!!
    Ypač nudžiugau perskaičiusi ketvirtą, nes ką tik skaičiau straipsnį apie mėgstamą dainininkę ir radau nežinomų angliškų žodžių. Juos išsiverčiau ir užsirašiau. Skaitydama apie tai, kas man patinka, plečiu anglų kalbos žinias :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, nors ir nejaučiant, tai labai padeda. Ne veltui vadinamieji noliferiai išlaiko anglų kalbos egzaminą geriausiai...
      Ačiū už komentarą!

      Panaikinti

321

   320. Tiek įrašų čia sutilpo per 3 metus. Tiek minčių, tiek jausmų. Tik galybė eilučių. Galybė manęs. Per daug? Galbūt. Bet ne. Būtent tie...