Šiuolaikinė jaunimo luominė visuomenė

Istorijos mokytojai sakant, kad luominis susiskaldymas išnyko tada ir tada, aš mintyse tik lengvai šypteliu. Kurgi ne. Luomai, daugiau ar mažiau ryškūs, visada buvo ir tebėra. Galbūt dokumentuose tokio luomo kaip "Elitas" šiandien ir nerastųme, bet visi puikiai žino, jog elitiniai egzistuoja. Gal niekur nepamatysime piramidės, kuri aiškiai skirsto žmones į jų užsitarnautą vietą, tačiau visa tai yra. Kartais tiesiog nenorime to pripažinti. Apsižvalgyk - kiek daug pasakymų kilę dėl nematomų luomų (arba atvirščiai). "Tu man nelygis", "Iki jų man toli gražu", "Koks jis keistas, lyg iš kito amžiaus", "Jo, jis žiūri tik į elitines tokias" ir taip toliau.

Mano suvokimu, galime išvysti 3 pagrindinius luomus: Elitą, Normalius ir Kitus. Taip, galbūt yra ir daugiau atšakų, bet nesismulkinsiu. Beje, šiandieninę jaunimo visuomę vargu ar galime talpinti piramidėje, verčiau jau kokiame rombe. Paprasčiausiai todėl, kad aukščiausiojo sluoksio daug daugiau nei kad viduramžiais buvo karalių. Ačiū Dievui, tų Kitų šiandien tikrai mažiau nei žemdirbių ir baudžiauninkų seniau.

Pagrindiniai XXI amžiaus jaunimo luomų ypatumai:

Elitas
Užima maždaug vieną penktąją jaunimo. Visada atrodo nepriekaištingai, retą kurį pamatysime apsirengusi ne naujausiais "Akropolio" rūbais. Elitas ypatingas tuo, kad juos puikiai žino abiejų likusių luomų atstovai, tačiau jie apart elitinių ir kelių normaliųjų mažai ką žino. Mieste juos visi atpažįsta, tačiau praeiviai su Elitu nesisveikina - bijo skerso žvilgsnio. Šio aukščiajo sluoksnio atstovai nepraleidžia nė vieno didesnio tūso, kuriame jie gali pademostruoti savo tobulus šokių žingsnelius ar gebėjimo parinkti gerą muziką. Neretai Elitas skelbia naujas tendencijas, diktuoja standartus kurių žemesnieji luomai laikosi.
Dažniausi atstovai: Mokyklų gražuolės/iai; veidaknygėje surenkantys daug "patinka"; įtakingų tėvelių vaikeliai.

Normalūs:
Viduriniojo sluoksnio atstovai yra tiesiog normalūs ir sudaro daugumą - apie tris penktadalius. Rengiasi paprastai, bet neprastai, vietoje ir laiku nebijo atrodyti bjauriai. Normalieji yra lyg gyvybės medis, kuris tarpininkauja tarp dangaus ir požemių - jie bendrauja su visais, nebijo nei žemesnių, nei aukštesnių.
Normalusis sluoksnis nesipriešindami laikosi Elito sukurtų stereotipų, kai kurie tik viską patobulina pagal save.
Dažniausi atstovai: didžioji dauguma moksleivių, niekuo neišsiskiriantys žmonės.

Kiti:
Kiti lieka tiesiog kitais, visuomenę užėmę maždaug tiek, kiek Elitas - vieną penktadalį. Kiti yra šiek tiek keistesni, kaip Normalūs sako: "Vieno šuro trūksta". Dažnai į šį luomą įeina neįgalūs, moksliukai, drąsesni ir nebijantys plaukti prieš srovę žmonės. Kitokie bendrauja tik tarpusavyje arba šiek tiek su Normaliais, išiimčių, kad bendrautų su Elitu, pasitaiko retai. Šio luomo gyventojai neretai būna patyčių objektais, nes kartais, pasak kitų, atrodo truputį trenkti.
Dažniausi atstovai: nepasiduodantys standartams; moksliukai; neįgalieji ar šiaip atridantys kitaip nei likę luomai; žmonės, neturintys gėdos ar kompleksų.

Ar atpažinai kiekvieną luomą? Tą, kurį kasdien sutinkame? Ar radai konkrečių žmonių, kurie yra įsprausti į sluoksnio sienas? Aš radau. Galėčiau pateikti bent po dešimtį pavyzdžių kiekvienam luomui. Ir taip, įrašas vėl kilo iš pasipiktinimo.

O kuriam luomui Tu save priskirtum?

6 komentarai:

  1. Visišką tiesą parašei, Rugile. Atpažinau daugybę žmonių iš savo aplinkos, o save priskirčiau kažkur tarp viduriuko "normaliųjų" ir "kitų".:D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ech, džiaugiuosi, kad sutampa požiūriai :)

      Panaikinti
  2. Įdomiai išdėstei mintis, ir man yra kilę panašaus plauko minčių.Nepastebime dabar tų luomų, kaip anksčiau, bet jie, savaime suprantama vistiek išlieka.
    Ačiū už gerą straipsnį!
    Patiko!! ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui! Bet... tai buvo tik įrašas, ne straipsnis :)

      Panaikinti
  3. tiesa. man patiko. ir labai sutinku su mintim, kad luomai visada buvo ir yra, tik nevisada tai pripažįstam. kartais apankam nuo visapusiškos tolerancijos iliuzijos ir nematom, kaip yra iš tikrųjų. žodžiu, patiko.

    tik nepatiko pilka gėlė prie "Kitų", lol, nes jie dažniausiai būna patys įdomiausi ir spalvingiausi žmonės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū!
      Jo, su ta gėle aš irgi ilgai galvojau. Bet nusprendžiau dėti pilką, nes... Juos mažais kas žino, mažai kas atpažįsta ir pripažįsta. Niekas net neatkreipia dėmesio, kad jie - patys įdomiausi žmonės.

      Panaikinti

321

   320. Tiek įrašų čia sutilpo per 3 metus. Tiek minčių, tiek jausmų. Tik galybė eilučių. Galybė manęs. Per daug? Galbūt. Bet ne. Būtent tie...