Kaip būti moksliuku per daug nesimokant

Atsidariau ask'ą, o ten - 15 klausimų, skambančių taip: "kaip tau paviksta taip gerai mokytis pasakyk prasau plz". Net juokas suėmė. Iš karto visus tuos klausimus ištryniau, tačiau nusprendžiau atsakyti į anonimo prašymą čia.

Esu vadinama moksliuke. Susitaikiau su savo titulu, ir visai nesidroviu prisipažinti: "Ok, gerai, aš moksliukė!" Tačiau yra keletas minusų... Pavyzdžiui, kai klasė pamato kontrolinių rezultatus, juos lygina ir aptarinėja, dažnai pasitraukiu ir stebiu viską nuošaliau... Paprasčiausiai atsibosta replikos: "Tai kiek gavai? Ai, rimtai, kam klausti, vis vien bus dešimt". Niekas netiki, kad prieš kontrolinį nepraleidau trijų valandų prie vadovėlio, mat kaip įmanoma gauti tokius pažymius nė kiek nesimokius? Pasidalinsiu keleta gudrybių, kurios, galbūt, atrodys pernelyg paprastos...

1. Kam mokytis namuose, jei tam yra mokykla?
Neretas pamišta, kad pamkos skirtos ne popieriukams svaidyti, o mokytis. Negirdėjus mokytojo aiškinamos temos, lieka dvi išeitys - mokytis viską namuose arba tiesiog praleisti tą skyrelį...
Kam per daug vargti arba neišmokti? Geriau klausykis, ką pamokoje dėsto mokytojas! Mokyklos "siaubūnai" dažnai temas paaiškina daug paprasčiau, nei parašyta vadovėliuose, bei kartais pasako šiokių tokių gudrybių, kaip lengviau įsiminti tą ar aną dalyką... O ir namie liks tik pasikartoti arba net to neprireiks, jei tikrai viską gerai įsiminei.

2. Internetas - gerai, bet knygos - dar geriau!
O jei ketvirtadalį vakarų, praleistų vėpsant į monitoriaus ekraną, paskirtum knygų skaitymui? Reikia prisiminti, kad kuo daugiau skaitai, tuo geriau įsidėmi tam tikrų žodžių rašybą arba sakinių skyrybą. Būna, kad rašant diktantą tiesiog žinai, kad čia reikia dėti kablelį, bet negali paaiškinti, kodėl? Kaip manai, iš kur tas pojūtis atsiranda?

3. Daryk namų darbus į priekį!
Skamba tikrai apsurdiškai, ar ne? O jei tik pabandytum? Tarkim, šiandien uždavė matematikos namų darbų, o sekanti matematikos pamoka bus tik poryt. Neatidėliok šio nemalonaus darbo rytojui, padaryk namų darbus šiandien! Ryt bus mažiau darbo, o ir užduotis atliksi darydama mažiau klaidų - daug lengviau prisiminti šiandien išmoktas taisykles, nei vakar girdėtas.

4. Nepamiršk smulkių atsiskaitymų!
Kaip manai, kam mokytojai duoda mažus atsiskaitymus, tarkim, žodžių? Tam, kad lengviau būtų prieš kontrolinius. Jei šiandien išmoksi penkiolika naujų anglų kalbos žodžių, o užporyt dar penkiolika, prieš kontrolinį nereikės mokytis visų trisdešimt, o ir kaupiamasis pažymys nenukentės... Prisimink vieną: visi atsiskaitymai svarbūs, nesvarbu, ar pažymys bus rašomas iškart į dienyną, ar tik pažymimas pliusu mokytojo knygelėje...

5. Rask daugiau laiko miegui.
Mokslai, kompiuteris, draugai... Viskas užima šitiek laiko! O jei pabandysi apkarpyti savo lankytinus puslapius internete arba apmažinti bendravimo valandas? Liks daugiau laiko miegui! Miegant smegenys "ištrina" tai, kas nereikalinga - ryte tikrai neprisimeni, kiek mežių matei einant į mokyklą, ir "į vietas sudeda" tai, ką derėtų prisiminti - mokykloje išmoktą informaciją, rusų ar anglų kalbos žodžius ir panašiai. Ar pamąstei, kas būtų, jei nemiegotum?
Įsivaizduok stalčių, pilną lapelių. Vieni lapeliai su matematikos formulėmis, kiti - šiaip juodraštiniai. Pabandyk surasti reikiamą lapelį su formule tarp kitų - visai nereikalingų... O jei stalčių sutvarkytum, surūšiuotum užrašus su taisyklėmis ir išmestum nereikalingus? Juk dabar rasti reikiamą lapelį būtų daug lengviau, tiesa?
Štai kokią svarbią funkciją atlieka smegenys tau miegant. Tad nepamiršk platuoti savo laiką ir ilgiau miegoti!

Štai kokius patarimus naudoju aš. Nieko ypatingo, tiesa? Bet juk šitiek daug nulemia! Tereikia šiek tiek pertvarkyti savo įpročius ir galėsi džiaugtis gerais pažymiais ir naujais išmoktais dalykais!

6 komentarai:

  1. Žiauriai geras ir praverčiantis įrašas!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, Rugile, tikrai mane stebini! Atvirai sakant, tai prieš gerą pusmetį tavo įrašai man būdavo visiškai neįdomūs, tokie ale "kieti" ir vaikiški, bet dabar - ohoho. Senokai jau Tavo kūrybą beskaičiau, bet dabar džiaugiuosi čia užsukusi! Smarkiai patobulėjai :))
    Sėkmės ir toliau!

    O patarimai, žinoma, labai geri! Mano mokymosi įpročiai irgi panašūs į tavo, tad nereikia ilgai sėdėti prie knygų norint dešimtuko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaičiau Tavo komentarą ir šypsojausi... Ačiū labai!

      Panaikinti
  3. Aš jau seniai susitaikiau, kad ant galvos nešioju "moksliukės karūną".. Bet dabar jau žinosiu kaip kitiems atsakyti, kodėl gerai mokausi!
    Puikiai parašei! :)

    AtsakytiPanaikinti

321

   320. Tiek įrašų čia sutilpo per 3 metus. Tiek minčių, tiek jausmų. Tik galybė eilučių. Galybė manęs. Per daug? Galbūt. Bet ne. Būtent tie...