Nakties tyloj numirus

Pabandykite prieiti prie bet kurio asmens ir paprašykite jo nupiešti naktį. 50% personų atsisakys piešti, 45% nupieš žvaigždes ir vienišą mėnulį, o likę 5% sugalvos kažką mandresnio.

Pagalvojau, kaip aš pavaizduočiau naktį? Tikriausiai visą lapą juodai uštušuočiau. Visiškai juodai. Naktis - fantazijų metas, tad toje juodoje jūroje neįstatyčiau visko į rėmus. Lai ta tamsi spalva leidžia lietis mintims ir fantazijoms - lygiai taip pat, kaip ir tikra naktis.

Jei paprašytume praeivių naktį aprašyti - tą padaryti būtų daug lengviau.. Čia visi neatsisakiusieji prikurtų tik vienetinių darbų. Nebūtų dviejų vienodų tektų. Kiekvienas darbas būtų savaip originalus ir nepaprastas.

O kaip aš aprašytčiau naktį? Turbūt maždaug taip:
Naktis - tai pati tikriausia muzika. Ji kurtina nekeldama garsų ir migdo visai netylėdama. Įsiklausyk, kaip ji tau dainuoja - rodos, visiškai be natų, tačiau mintyse vis vien girdime tylią melodiją. Naktis yra toks padaras, kuris sugeba iš mūsų paimti visą gėdą ir drovumą, bei priskiepija daugybę minčių su svajonėmis. Kaip manot, kodėl daugiausia žmonių meilėje prisipažįsta būtent naktį, o geriausi meno kūriniai taip pat gimsta būtent šiuo paros metu? Naktis sugeba nuklaidintinti į toliausius savęs kampelius ir dar neatrastas vietoves. Pavyzdžiui, juodosios skraistės glėbyje visad randame tai, ką buvom daug laiko pamiršę arba palikę, nakties minčių skrynioje randame vis kažką naujo... Naktis moka atimti visas jėgas ir tuo pačiu jas grąžinti. Vienas liūdnas prisiminimas - tu jau vos gyvas, o sulaukęs mielos žinutės nuo dar mielesnio žmogaus tarsi antrąkart gimsti. Pabandyk sulaužyti nakties taisykles - miegoti ramiai neteks, o jei tekėsi pasroviui, lauk saldžiausių sapnų, kurie turi teisę išsipildyti. Naktis - tai geriausia draugė ir pati didžiausia priešė...

Pabandykite ko nors paprašyti naktį apdainuoti. Tuojau pat išgirsite serenadų, noktiurnų ir kitos nakties muzikos virtines.

O aš tylėčiau. Kaip kapas, kurio niekas seniai nebelanko. Nes naktis - tai tylinti muzika, prisotinta begarsių melodijų...

O kaip Tu nupieštum, aprašytum ir įgarsintum naktį? Papasakok. Noriu išgirsti Tavo nuomonę.

2 komentarai:

  1. Anonimiškas2014-10-12 13:02

    Hm, aš naktį įsivaizduoju kaip niūrią vietelę, kur danguje žibėtų žvaigždės, nevažinėtų mašinos, telkšotų kelios balos, nuo kasdieninio lietaus. ;)
    Smagus, paprastas straipsniukas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad šis įrašiukas buvo "smagus" ;)

      Panaikinti

321

   320. Tiek įrašų čia sutilpo per 3 metus. Tiek minčių, tiek jausmų. Tik galybė eilučių. Galybė manęs. Per daug? Galbūt. Bet ne. Būtent tie...